Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Fotokatalytická inaktivace kvasinek v průtočném reaktoru
Lipenská, Michaela ; Drbohlavová, Jana (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá fotokatalytickým účinkem oxidu titaničitého a UV záření. V teoretické části je nastíněn mechanismus působení oxidu titaničitého a jeho aplikace v různých odvětvích. Na kvasince Hansenula anomala byl sledován mikrobicidní účinek oxidu titaničitého ve spojení s UV zářením v průtočném reaktoru. Po zjištění vhodného průtoku byly voleny různé počáteční koncentrace buněk. Pro zvýšení účinku bylo do systému vneseno stříbro, které, jak bylo v mnoha pracech uvedeno, snižuje čas potřebný pro usmrcení mikroorganismů. Po vykonání plánovaných úkolů byla získaná data vyhodnocena.
Fotokatalytická inaktivace kvasinek v průtočném reaktoru
Lipenská, Michaela ; Drbohlavová, Jana (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá fotokatalytickým účinkem oxidu titaničitého a UV záření. V teoretické části je nastíněn mechanismus působení oxidu titaničitého a jeho aplikace v různých odvětvích. Na kvasince Hansenula anomala byl sledován mikrobicidní účinek oxidu titaničitého ve spojení s UV zářením v průtočném reaktoru. Po zjištění vhodného průtoku byly voleny různé počáteční koncentrace buněk. Pro zvýšení účinku bylo do systému vneseno stříbro, které, jak bylo v mnoha pracech uvedeno, snižuje čas potřebný pro usmrcení mikroorganismů. Po vykonání plánovaných úkolů byla získaná data vyhodnocena.
Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukrové
Mlatečková, Tereza ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na studium antimikrobiálních účinků extraktů a macerátů ze sušené stévie cukerné (Stevia rebaudiana Bertoni). V teoretické části jsou shrnuty základní informace o rostlině stévii cukerné, přehled zdravotně významných látek obsažených ve stévii a možnosti přípravy extraktů ze stévie. Antimikrobiální účinky extraktů a macerátů ze sušené stévie cukerné byly sledovány na běžně se vyskytujících bakteriích (Bacillus cereus a Micrococcus luteus) a kvasinkách (Geotrichum candidum a Hansenula anomala), které patří mezi časté potravinové kontaminanty. Mikroorganismy, extrakty a maceráty byly vybrány na základě předchozí studie (Studium antimikrobiálních účinků extraktů stévie cukerné, Eva Rakovská). Pro sledování antimikrobiální aktivity byly stanoveny růstové křivky použitím turbidimetrie u bakterií a přímého stanovení počtu buněk u kvasinek. Antimikrobiální působení bylo dále ověřeno aplikací difúzní jamkové metody na agarových plotnách. Z výsledků vyplývá, že testované extrakty a maceráty ze stévie cukerné vykazují antimikrobiální účinky. Největší účinek byl prokázán u macerátů a nejcitlivější byla bakterie Micrococcus luteus, která vykazovala největší inhibiční účinky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.